Att skapa fossiloberoende fordon som klarar detta, drivna av energikällor som heller inte belastar miljön, är Toyotas långsiktiga vision. Den vision som Toyota konsekvent, brett och långsiktigt har arbetat mot sedan 1962.
Hållbar mobilitet innebär för Toyota att människor och gods kan transporteras på ett praktiskt och bekvämt sätt, med minsta tänkbara belastning på miljön.
Att skapa fossiloberoende fordon som klarar detta, drivna av energikällor som heller inte belastar miljön, är Toyotas långsiktiga vision. Den vision som Toyota konsekvent, brett och långsiktigt har arbetat mot sedan 1962.
För att möte dessa utmaningar är Toyota övertygad om att flera lösningar behövs. Därför arbetar Toyota enligt flera parallella spår, med ett brett spektrum av avancerade teknologier, i jakten på att ta fram fler typer av mer miljövänliga fordon för att passa olika syften.
Varje transport har ett syfte, men för olika syften och användningsområden krävs olika typer av transportlösningar. Små elektriska batteridrivna fordon passar utmärkt för kortare distanser i staden, men mindre väl när barnfamiljen åker till fjällen.
Hybridtekniken utgör den primära tekniken för att lösa dessa miljöutmaningar. Hybridtekniken är en modulär teknik som kan anpassat till flera typer av fordon och energislag.
Enkelt uttryckt handlar det om att kombinera olika tekniker, för att ta tillvara på respektive tekniks fördel. Toyotas laddhybrider, bränslecellsbilar och batterifordon är alla sprungna ur hybridtekniken.
En bränslecellsbil är en elbil som tankas med vätgas och själv producerar sin egen el, genom att omvandla vätgas till el i en bränslecell.
Med vattenånga som enda utsläpp från bilen, samt lika lång räckvidd respektive kort tankningstid som en konventionell bil, kan bränslecellsbilen verkligen betraktas som den optimala miljöbilen.
För korta distanser och liten last passar elfordon som drivs av batterier, så kallade batterifordon, väl. Då kan batterierna hållas små, lätta och mindre kostsamma; dyr infrastruktur för snabbladdning kan undvikas eftersom laddningen kan ske ofta och inom en till ytan begränsad stadskärna. Utsläppsfria och tysta passar dessa batterifordon ypperligt i stadsmiljöer.
Toyota genomför två storskaliga tester i Grenoble, Frankrike och i Toyota City, Japan, där dessa små elfordon används i stadsmiljöer, som komplement till samt en integrerad del av kollektivtrafiken.
Hur intelligent och miljöeffektiv en teknologi än är, kommer den inte göra märkbar skillnad för miljön så länge den inte används i stor skala. Eftersom Toyota strävar efter att kraftigt minska transporternas miljöbelastning i världen räcker det inte att tillhandahålla dyra tekniker till ett fåtal kostnadsoberoende användare; teknikerna måste göras tillgängliga för breda grupper för att kunna åstadkomma tillräckligt stor skillnad i ekologiskt fotavtryck. Detta faktum är avgörande för Toyota och styr all vidare forskning och utveckling.
Sedan länge pågår ett arbete inom Toyota med syftet att öka kundförståelsen för de positiva effekterna av att vid varje bilköp göra ett medvetet bilval, oavsett bilstorlek och biltyp. Med anledning av kundvalets stora betydelse för vilka bilar som under många år framöver skall nyttjas våra vägar och den miljöpåverkan det medför, energideklarerar
Toyota sedan 2008 samtliga personbilsmodeller enligt det märkningssystem som används för vitvaror. Detta i syfte att ytterligare hjälpa kunden att fatta ett klokt och miljömedvetet beslut, i samband med sitt bilköp.
1962 bildade Toyota sin första miljökommitté och påbörjade arbetet med att utveckla hybridtekniken.
Den första körklara hybridprototypen stod klar 1969, men det skulle ta över 30 år av ytterligare forskning innan Toyota 1995 kunde visa upp hybridtekniken i en konceptbil på bilmässan i Tokyo. Två år senare, i november 1997, startade produktionen av världens första serietillverkade hybridbil, Toyota Prius.
Idag har Toyota och Lexus totalt 30 hybridmodeller i serieproduktion. Den sammanlagda produktionen av hybrider har 2014 passerat 8 miljoner (juli 2015).
Det tog 9 år och 9 månader för Toyota att sälja den första miljonen hybrider. 2014 såldes drygt 1,3 miljoner hybrider vilket motsvarade ca 14 % av den totala försäljningen.
I Europa är motsvarande andel 20 %. I Europa ökade hybridförsäljningen förra året med 14 % och globalt med 13 %. För Lexus i Europa står hybridtekniken för 98 % av försäljningen.
2012 introducerades den första laddhybriden, Prius Plug-in.
1992 påbörjades utvecklingen av Toyotas bränslecellsteknik. 2014 startade försäljningen i Japan av Mirai, Toyotas första kommersialiserade bränslecellsbil.
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!