Toyota tog historisk seger på Le Mans

528 mil på 24 timmar

TOYOTA GAZOO Racing kom till start i Le Mans med ett mål – att ta hem Toyotas första seger i det klassiska loppet. Och det blev dubbel succé med Toyota på första och andra plats inför 256.900 åskådare.

/

Bil nummer 8 med Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima och Fernando Alonso startade från pole position i det klassiska 24-timmarsloppet i Le Mans. Ett lopp om körs på den 13 kilometer långa banan Circuit de la Sarthe i Frankrike.

De utmanades främst av teamkollegorna Mike Conway, Kamui Kobayashi och José María López i bil nummer 7 som också ledde loppet flera gånger under dygnet, men efter en spännande uppgörelse mellan teamets båda Toyota TS050 Hybrid-bilar blev det till slut bil nummer 8 som segrade med 388 avverkade varv, två varv fler än teamkollegorna.

De 388 varven kördes med en snitthastighet av 248,2 km/h, vilken är den högsta snitthastigheten av en vinnarbil i loppets 86:e upplaga.

Totalt avverkade vinnartrion över 5.286 kilometer - på ett dygn.

Efter sex stycken pallplatser under åren på Le Mans för Toyota, kunde de äntligen toppas av en seger.

Kazuki Nakajima var den som fick köra sista passet i bil nummer 8 och han blev också den första japanska föraren att vinna med en japansk bil när han passerade den rutiga flaggan.

Segern i Le Mans är resultatet av en målmedveten satsning och ständig utveckling av hela teamet. Till exempel hade vinnarbilen 35% lägre bränsleförbrukning under årets vinnarlopp än i comebacken 2012. Ett bevis på att Toyotas hybridteknik och elektrifiering fortsätter att utvecklas för att flytta fram gränserna på vad som är möjligt.

/
/

Med två raka segrar i inledningen på mästerskapet, premiären på Spa-banan i Belgien och nu på Le Mans så toppar Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima och Fernando Alonso poängställningen i FIA World Endurance Championship (WEC). 
Nästa deltävling körs på Silverstone i England den 19 augusti 2018. Då väntar ett 6-timmars lopp.

Av de 60 startande ekipage kom 43 i mål. Här är topp-6 totalt.


Resultat 86th Le Mans 24 Hours
1) #8 TOYOTA GAZOO Racing 388 laps

2) #7 TOYOTA GAZOO Racing +2 laps

3) #3 Rebellion Racing (Laurent/Beche/Menezes) +12 laps

4) #1 Rebellion Racing (Lotterer/Jani/Senna) +13 laps

5) #26 G-Drive Racing (Rusinov/Vergne/Pizzitola) +19 laps

6) #36 Signatech Alpine (Lapierre/Negrão/Thiriet) +21 laps

/
Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!