Fem häpnadsväckande äventyr

med Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser har en speciell plats i medvetandet hos många bilintresserade — mycket tack vare sin omtalade tillförlitlighet och sitt rykte om att ta sig fram överallt. Här tittar vi tillbaka på några av de enastående prestationer som har hjälpt Land Cruiser att säkra sin plats i bilhistorien.

1. Härliga framgångar i Dakarrallyt

För rallyentusiaster betyder Dakar "stentuff utmaning". Lyckligtvis är Land Cruiser en bil som gillar utmaningar och därför har den kunnat skriva en lång framgångssaga i det 15 dagar och 850 mil långa, årliga ökenracet. 1996 startade Team Araco med två Land Cruiser-bilar och tog hem en dubbelseger i sin klass ("Unmodified Diesel"). Fem år senare, 2001, fyllde Land Cruiser 50 år och Araco stämde in i firandet genom att vinna sin klass ytterligare en gång.

2005 tävlade Land Cruiser för första gången som "Team Land Cruiser Toyota Auto Body". Detta var också första gången som Auto Bodys alla tre Land Cruiser-bilar hamnade på prispallen i gruppen för ej modifierade produktionsbilar. 2014 tog 2 st Land Cruiser 200 hand om de två första platserna i Dakarrallyts grupp för produktionsbilar. Nr 345, körd av Jun Mitsuhashi med Alain Guehennc som co-driver, totalsegrade och följdes närmast av Nicolas Gibon och Akira Miura i bil nr 344.

/
2. En sju år lång resa jorden runt

Mellan 2006 och 2013 körde ett schweiziskt par, Paul och Birgitta Bohlen Juni, jorden runt i en Land Cruiser 70. Under den 28.000 mil långa resan hann de besöka 63 länder. Efter halva resan sände de ett brev till Toyota Europe där de skrev: "Land Cruiser är den bästa bilen att köra jorden runt med."

/
/
3. Världens längsta bilresa

Paul och Birgittas bedrift går inte av för hackor — men de är inte värst. Enter Emil och Liliana Schmid har tillbringat över 30 år på resande fot i sin Land Cruiser 60. De startade sin färd på hösten 1984 och efter 30 år hade de besökt 180 länder och territorier och kört nära 70.000 mil. Paret har ingen permanent address — de lever sitt liv ute på vägarna och deras prestation har gett dem en plats i Guinnes Rekordbok. Resan pågår än i dag...

4. Världens längsta skolskjuts

2013 körde Graham och Ed Durgan (far och son) närmare 2.000 mil i sin Land Cruiser 100. Äventyret började i Littlewick Green i England och slutade vid McGill University i Montreal, där Ed hade erbjudits att studera statsvetenskap. Resan har kallats "The longest school run". Efter att ha passerat 40 städer i 14 länder, inklusive Ryssland, Kazakstan, Mongoliet och Kina, körde de ombord på ett lastfartyg till USA. Där korsade de hela kontinenten för att till slut nå Montreal i Kanada. Det enda missöde som de råkade ut för under sin långa resa var en punktering.

/
5. Insamlingsresa för skadade servicetekniker

I april påbörjade Chris Short och kompisen Domenic Senger-Schenk samt filmaren Laurance Cameron sin 750 mil långa färd från Afghanistan till Goodwood i England. Syftet med resan var att samla in pengar till Mission Motorsport — en välgörenhetsorganisation som bidrar till vård och rehabilitering av f.d. servicepersonal inom motorsporten. Chris fullföljde sin resa på motorcykel, medan Senger-Schenk satt bakom ratten på en Land Cruiser.

Efter att ha avverkat 17 länder kunde de tre resenärerna avsluta sin färd mitt på dagen den 27 juni, i tid för The Festival of Speed. Chris berättade: "Jag är glad, trött och ser verkligen fram emot en kopp té." Han tillade: "Det var tufft. Riktigt tufft till och med. Men det var ju meningen."

/

Läs mer om ...

Toyota Dream Car - den 11:e drömbilstävlingen! Toyota Dream Car - den 11:e drömbilstävlingen! Vi på Toyota tror att drömmar kan ta dig hur långt som helst, var du än bor. Hur kan din fantasibil göra världen lite bättre? Välkommen till den 11:e drömbilstävlingen! Toyota Corolla firar 50 år Toyota Corolla firar 50 år År 1966 gjorde Toyota en historisk lansering - den nya Corollan. Idag, som världens mest populära bil med över 40 miljoner sålda bilar, når Corolla ett annat otroligt landmärke: 50 år av produktion. Säg Hej! till Kirobo Mini Säg Hej! till Kirobo Mini Nästa år startar försäljningen av vår nya personliga sällskapsrobot Kirobo Mini i Japan. Den lilla kompisen kan sitta i din handflata men talar till en början bara japanska. Gör en vinterkoll inför utflykter i vinter Gör en vinterkoll inför utflykter i vinter Ett gnistrande vitt landskap och hala vintervägar. Vi har tipsen som ökar din säkerhet och komfort under den mörka, kalla årstiden.