Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Toyotas historia

så började det

Inledningsvis finns ingenting mer bakom stora och framgångsrika företag än en människas unika tanke och förmåga. I Toyotas fall var det Sakichi Toyoda.

Uppfinningarnas kung

Vi får gå tillbaka till 1800-talet där en fattig Sakichi växte upp i en enslig japansk by och utbildade sig till snickare. Han gjorde visserligen utmärkta vävstolar men ville mer. Han uppfann nya lösningar som förenklade det tunga arbetet för hans mor och andra väverskor: Automatiska och ångdrivna, seriekopplade vävstolar.

1893 kunde han stolt öppna Japans första fabrik för vävstolar. Han var som en egen industriell revolution. I Japan blev Sakichi Toyoda omtalad som Uppfinningarnas kung och än idag får japanska skolbarn lära sig allt om Sakichis verk. Men uppfinningar och innovationer handlar inte bara om Toyotas dåtid utan även nutid, och framför allt framtid.

Toyoda-familjen
Uppfinningarnas kung

På 1800-talet växte en fattig Sakichi upp i en enslig japansk by och utbildade sig till snickare, men ville mer. Han uppfann automatiska och ångdrivna, seriekopplade vävstolar som förenklade det tunga arbetet för hans mor och andra väverskor.

1893 kunde han stolt öppna Japans första fabrik för vävstolar. I Japan blev Sakichi Toyoda omtalad som Uppfinningarnas kung och än idag får japanska skolbarn lära sig allt om Sakichis verk.

Toyoda-familjen
Patentet som öppnade bilvärlden

Sakichi sökte ständigt nya förbättringar och lyckades skapa en mekanism som stoppade vävstolen när tråden gick av, vilket effektiviserade vävprocessen. Han fick patent på sin attraktiva uppfinning. Den engelska vävstolstillverkaren Platt Brothers köpte 1929 patentet för 100 000 pund. Ett mycket ansenligt belopp som blev grunden till en helt annan verksamhet där tråd byttes mot plåt: Toyota Motor Company grundades 1937 av Sakichis son Kiichiro.

Kiichiro var precis som sin far en uppfinnare och ovanligt vetgirig. Han gav sig iväg på långa resor till Europa och USA för att studera hur industrierna arbetade. Inte för att ta efter, utan för att göra det bättre. Kiichiro Toyoda skapade snart The Toyota Production System, som inte bara effektiviserat Toyota utan senare även bilproduktionen i USA och andra länder.

En viktig del är Just-in-Time: Istället för att tillverka så mycket som det går, tillverkas enbart så mycket som behövs. Inget resursslöseri, inga lager och ingen väntan på material. Idag är Akio Toyoda, barnbarn till Kiichiro, vd för Toyota. Oavsett om det handlar om vävstolar eller bilar har drivkraften att skapa förbättringar alltid funnits hos Toyota.

Patentet som öppnade bilvärlden

Sakichi sökte nya förbättringar och skapade en mekanism som stoppade vävstolen när tråden gick av, vilket effektiviserade vävprocessen. Den engelska vävstolstillverkaren Platt Brothers köpte 1929 patentet för 100.000 pund. Ett mycket ansenligt belopp som blev grunden till en helt annan verksamhet där tråd byttes mot plåt: Toyota Motor Company grundades 1937 av Sakichis son Kiichiro.

Kiichiro var som sin far en uppfinnare och ovanligt vetgirig. Han skapade The Toyota Production System som effektiviserat Toyota och bilproduktionen i USA och andra länder. En viktig del är att undvika att tillverka mer än som behövs, resursslöseri, lager och väntan på material.

Idag är Akio Toyoda, barnbarn till Kiichiro, vd för Toyota. Oavsett om det handlar om vävstolar eller bilar har drivkraften att skapa förbättringar alltid funnits hos Toyota.

Läs mer om ...

Miljöutmaning - Environmental Challenge 2050 Miljöutmaning - Environmental Challenge 2050 Målen för 2050 är helt i linje med vår globala vision, där vi alltid strävar efter ett förverkligande av en hållbar samhällsutveckling genom bättre bilar, bättre tillverkning och bättre samhällen. Vi vill leda vägen mot en säker och hållbar mobilitet. Det är The Toyota Way. En bättre värld En bättre värld Vi söker ständigt efter sätt att minska vår påverkan på miljön. Det gäller inte bara bilarnas påverkan, utan även hur de tillverkas och de resurser vi använder. Det kan sammanfattas med fyra R – Reduce (minska), Reuse (återanvända), Recycle (återvinna) och och Recover (energiutvinna). Åre Ice Driving Åre Ice Driving Bemästrar du en bakhjulsdriven sportbil på extremt vägunderlag? Välkommen till Åresjön och utmana dina vänner i en Toyota GT86! Åre Ice Driving Åre Ice Driving Bemästrar du en bakhjulsdriven sportbil på extremt vägunderlag? Välkommen till Åresjön och utmana dina vänner i en Toyota GT86!