Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Hemma bäst för TOYOTA Racing i Fuji

FIA WEC, deltävling 5

Toyota Racing lyckades på hemmaplan försvara sitt rekord med en dubbelseger i sextimmarsloppet i femte omgången av FIA WEC (World Endurance Championship).

Efter tredje raka segern kunde Toyota-teamet ännu en gång njuta av utsikten från toppen av prispallen, nu på Fuji-banan på Toyotas egen hemmaplan. De båda förarna Anthony Davidson och Sébastien Buemi kom först över mållinjen i TS040 HYBRID nr 8 och utökade därmed sin ledning i förar-VM till 29 poäng.

Som grädde på moset körde lagkamraterna Alex Wurz, Stéphane Sarrazin och Kazuki Nakajima i mål som god tvåa i TS040 HYBRID nr 7 som vann Fuji-racet båda de föregående säsongerna.

/
Fighting spirit

Tvärtemot förra årets tävling i Fuji, när tävlingen fördärvades av det tunga regnet, kunde denna tävlingshelg starta i torrt väder. Kyligt var det också – men det skulle snart hetta till på banan.

Fuji-höjdpunkter

Nakajima, som gick ut som fjärde bil, gav sig snabbt in i en strid och avancerade till trea. Efter att en Porsche gått in i depån kunden han snart gå upp till en andraplacering. Sedan låg de båda TS040 HYBRID-bilarna i täten och ökade allt mer avståndet till det bakomvarande fältet – till hemmapubliken stora förtjusning.

Efter en lång tids problemfri körning, som inkluderade varvning av de långsammare medtävlande ekipagen, skilde bara tre sekunder mellan de båda ledande Toyota-bilarna. Avståndet till tredje bil var nu nästan ett helt varv.

/

Med en sådan betryggande ledning gällde det för Toyota-teamet att försöka maximera antalet poäng i tävlingen med en genomtänkt strategi kring däck och körteknik.

/
En jublande hemmapublik

Under loppets sista timme tog Sarrazin över ratten i bil nr 7, medan Davidson fortsatte som förare av bil nr 8. När de båda bilarna passerade målflaggan rådde det inget tvivel om att dubbelsegern var populär hos de japanska fansen.

Denna tredje sextimmarsseger för säsongen betyder att Toyota återtog ledningen i fabriks-VM och nu har 8 poäng till godo före Audi, med tre deltävlingar kvar.

/

I förar-VM utökade Davidson och Buemi sin ledning och ligger nu 29 poäng före sina kolleger i Audi nr 2 som i dag körde in på tredje plats efter de båda Toyota-hybriderna. Efter målgången sa en jublande Davidson: ”Detta var en helt perfekt helg för Toyota Racing-teamet. Alla gjorde ett toppenjobb. Vi hade de bästa bilarna, rätt taktik och perfekta depåstopp.”

Nu väntar nästa sextimmars i Shanghai den 2 november, innan säsongen avslutas med loppen i Bahrain och Sao Paulo.

Läs mer om ...

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!