Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Toyota Racing glänser i Shanghai

Sportvagns-VM FIA WEC (World Endurance Chamionship), deltävling nr 6

Toyota tog sig igenom 6-timmars i Shanghai och kammade hem sin andra raka dubbelseger och utökade därmed Toyotas ledning i årets WEC.

Precis som under det senaste loppet i Fuji gjorde de båda fyrhjulsdrivna TS040-HYBRID-bilarna en fulländad prestation. Förarna Anthony Davidson och Sébastien Buemi dominerade och vann i bil nr 8 — deras fjärde seger för säsongen — och ökade på sin ledning i förar-VM till 42 poäng. Tätt bakom, i bil nr 7, körde Alex Wurz, Stéphane Sarrazin och Kazuki Nakajima i mål som tvåa.

En lysande start

I strålande sol höll våra bilar sina startpositioner som tvåa och fyra genom de första kurvorna, tills en olycka längre bak i fältet tvingade ut en säkerhetsbil på banan. Båda våra hybrider utnyttjade det långvariga och långsamt cirkulerande runt banan som olyckan orsakade till att besöka depån för däcksbyte och bränslepåfyllning och minskade på så sätt behovet av tidsödande stopp senare i loppet.

/

Efter 25 minuter tog loppet fart igen, nu med Wurz i ledningen i sin TS040-hybrid. Buemi tvingades tillbaka till depån för ett mindre problem, men var snart ute på banan igen för att kämpa vidare och återtog en topplacering i fältet.

Ny dubbelseger för Toyota i 6-timmars i Shanghai

Efter två timmar började Buemi att öka tempot ytterligare i sin TS040 HYBRID och noterade de snabbaste varvtiderna flera gånger i följd, samtidigt som Wurz genom två avgörande omkörningsmanövrar avancerade till en andraplacering.

Komfortabel ledning

När loppet började närma sig 100 körda varv hade Toyota-hybriderna ökat avståndet till det övriga fältet och kommit in i ett jämnare tempo. Nu tog Buemi över ratten från Davidson som låg före den andra Toyota-hybriden.

/

När Buemi och Davidson bytte plats för sista gången låg bil nr 8 ett helt varv före det övriga fältet — bortsett från lagkamraterna i bil nr 7. Allt som återstod för Davidson och Nakajima var att låta sina bilar glida in över mållinjen och därmed säkra sin egen och Toyotas tredje dubbelseger för säsongen. Efter ännu en perfekt tävlingshelg utbrast Buemi: "Jag är verkligen glad eftersom det här ett stort steg på väg mot mästerskapstiteln.

Extra roligt att kamma hem ännu en dubbelseger – det bästa resultatet vi kunde drömma om." Resultatet i Shanghai gav Toyota en ledning med 29 poäng i fabriks-VM, med bara två lopp kvar att köra.

/

Nu återstår bara att hoppas att vinnarkänslan lever kvar till de sista loppen, närmast i Bahrain.

Läs mer om Toyota Motor Sport

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!