Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Femte segern och titeln säkrad i förar-VM

FIA WEC (World Endurance Championship) — deltävling 7

Tack vare en kombination av outtröttligt teamarbete och en enveten beslutsamhet kunde Toyota ta hem sin femte delseger för säsongen, samtidigt som Anthony Davidson och Sébastien Buemi tog hem sin välförtjänta titel i förar-VM.

De nyblivna världsmästarna vann dock inte loppet. I stället var det Alex Wurz, Stéphane Sarrazin och Mike Conway i den andra Toyota-bilen, TS040 HYBRID nr 7, som först av alla körde över mållinjen. Davidson och Buemi i bil nr 8 förlorade rejält med tid p.g.a. ett tekniskt problem. Detta till trots lyckades de kämpa sig upp genom fältet igen och komma i mål som elfte bil och till och med säkra titeln i förar-VM med ett lopp kvar att köra.

Detta är Toyotas första titel i ett förar-VM sedan Didler Auriol vann rally-VM 1994.

Dramatik redan från start

Spänningen var på topp redan under första varvet när Wurz och Buemi tog upp kampen med sina rivaler och körde upp sig från sina startpositioner som andra respektive fjärde bil. Efter bara sju varv tog bil nr 8 ledningen efter lysande körning av Buemi, medan Wurz låg trea.

/

Efter närmare en timmes körning började de båda TS040 HYBRID-bilarna — nytankade och med nya däck — att dra ifrån det övriga fältet med en serie riktigt snabba varv.

Efter 90 minuter, med bara 9 sekunder mellan Toyota-bilarna, var det dags för depåbesök igen. Conway tog över ratten i bil nr 7 och i Davidson i bil nr 8 som fortfarande ledde loppet.

Bakslaget

Dessvärre förlorade Toyota sin dubbla ledning när Davidson tvingades till ett oplanerat depåstopp för byte av generator i bil nr 8. Visserligen betydde detta att Conway gick upp i täten, men Davidson förlorade 30 varv och fick börja om som 26:e bil, 17 varv efter sin ledande stallkamrat.

Efter ett kort stopp för att säkerställa att den nya generatorn fungerade som den skulle, fortsatte Davidson nu att arbeta sig upp genom fältet igen.

Ännu en seger för Toyota i 6-timmars i Bahrain

Säker i täten

Längst fram i fältet handlade allt om att stärka positionerna i takt med att Conway fortsatte att utöka sin ledning. Efter halva loppet, och med en hel minuts försprång till tvåan, överlät han ratten till Sarrazin.

I bil nr 8 återtog Buemi förarplatsen. Han påbörjade en stadig marsch uppåt i fältet och presterade loppets snabbaste varvtid. Samtidigt gick Sarrazin tryggt och säkert in i racets sista timme med bil nr 7.

Buemi fortsatte sin snabba upphämtning och tog bil nr 8 till 13:e plats. Med 50 minuter kvar var det dags för Davidson att åter sätta sig i förarsätet för att avsluta loppet. Nu var titeln inom räckhåll igen.

Under de sista minuterna körde de båda Toyota-hybriderna tätt efter varandra. Wurz gick i mål med över 50 sekunder till godo till tvåan, medan Davidson säkrade förartiteln. Därmed fick teamet kring Toyota Racing anledning att fira dubbelt.

/
/
En laginsats

Efter loppet sa den nöjde teamchefen Yoshiaki Kinoshita: "En stort grattis till Anthony och Sébastien. De är verkligen värda VM-titeln, som inte bara är ett resultat av deras egen prestation utan också visar på en enastående insats av hela teamet.

En jublande Anthony Davidson tillade: Det har varit ett fantastiskt år. För mig personligen är detta det i särklass största som skett i min karriär, så detta är en stor dag. Jag har aldrig tidigare varit världsmästare, det är stort. Jag har inte riktigt kunnat ta in det ännu. Teamet har gjort ett jättejobb och gett oss den snabbaste bilen."

/

Resultatet stärker Toyotas grepp om mästerskapstiteln i fabriks-VM. Ledningen över Audi är nu hela 40 poäng, med maximalt 44 poäng att hämta hem i säsongsfinalen i Sao Paulo den 30 november.

En spännande final väntar.

Läs mer om ...

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!