Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Toyota Hybrid Racing

vinnare av World Endurance Champinonship

Efter åtta tuffa deltävlingar har TOYOTA Racing till slut tagit hem titeln i fabriks-VM i 2014 års WEC.

Resultatet i säsongens sista 6-timmarsrace i Sao Paulo innebär dessutom en milstolpe inom racing: för första gången sedan starten 1953 vinner en japansk biltillverkare sportvagns-VM, WEC, i någon av dess skepnader.

De redan klara världsmästarna i förar-VM Anthony Davidson och Sébastien Buemi slutade på en fin andraplats med sin TS040 HYBRID nr 8, efter ett lopp som bjöd på spänning från första början och ända tills en säkerhetsbil på slutet tvingades ut på banan och effektivt satte stopp för Toyotas segervittring. Alex Wurz, Stépane Sarrazin och Mike Conway i bil nr 7 slutade som fyra efter att ha förlorat värdefull tid till följd av ett depåstraff. Därmed halkade de ned till en femteplats i förar-VM.

/
15 års väntan på ny VM-titel är över

Ledsamheterna till trots — fokus under denna helg var riktad mot hela teamets resultat som innebär att Toyota vann sitt första VM inom bilsport sedan titeln i Rally-VM 1999.

/

Helgens lopp markerade också en viktig racing-milstolpe för TOYOTA HYBRID System. Sedan en TOYOTA Supra 2007 blev den första hybriden att vinna ett racinglopp har hybridtekniken genomgått en omfattande utveckling. Minskad vikt, ökad motorstyrka och 25 % lägre bränsleförbrukning jämfört med 2013 har lett till fem segrar på åtta lopp för årets fyrhjulsdrivna TS040 HYBRID på 1.000 hk, och därtill fyra pool positions och 12 pallplatser. Inte så illa.

/

Toyota säkrar VM-titeln i årets sista 6-timmars i Sao Paulo

Glädje

Efter tävlingen reflekterade TOYOTA Motor Corporations ordförande Akio Toyoda: "Att TOYOTA Racing efter bara tre års medverkan kunde vinna såväl förar- som fabrikstiteln i FIA WEC i vår TS040 HYBRID gör mig otroligt glad."

/

Anthony Davidson var något besviken på att man inte lyckades avsluta säsongen med ännu en vinst och tillade: "Det var inte exakt så här som vi ville segra i fabriks-VM, men det var ändå kul att försöka vinna även dagens race. Vi hade ju inte räknat med att slåss för seger, så det var ju på sätt och vis en bonus. Dagens lopp visar också varför vi är världsmästare; vi ger aldrig upp."

/

Medan vi nu kan se tillbaka på en mycket framgångsrik säsong 2014 för hela TOYOTA Racing-teamet, kommer allt fokus att riktas mot nästa år. Teamets förberedelser för 2015 års premiärlopp på Silverstone i april börjar snart. Låt oss hoppas att nästa års tävlingar blir lika spännande som de varit under 2014!

Läs mer om ...

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!