Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Det verkliga testet av människa och maskin

Nya framgångar för Toyota i Dakar-rallyt

Att vara ensam och vilse långt ute i öknen vore för de flesta av oss en mardröm. Men för motorcykelföraren Thierry Sabine är sådana upplevelser en källa till inspiration.

Den 28 december året därpå blev den idé som denna fransman fick där ute i öknen verklighet. Då gick starten för rallytävlingen som skulle fortsätta i över 30 år. För Thierry Sabine började det som ett kul sätt att utmana andra entusiastiska amatörer att genomkorsa Saharas öknar. Men snart blev Dakar-rallyt världens mest krävande rally.

/
Det ursprungliga Dakar-rallyt

Fram till 2009 kallades tävlingen Paris-Dakar-rallyt (The Paris-Dakar Rally) och gick ända från den franska huvudstaden till Senegals huvudstad Dakar i Västafrika, med mycket krävande navigering genom Saharas oändliga ökenområden.

/

Att organisera rallyt innebar stora utmaningar, särskilt som det gick genom många afrikanska länder med sina olika politiska situationer. Det var just detta som till slut tvingade rallyt att byta kontinent. Numera går Dakar-rally helt och hållet i Sydamerika. Under 2015 års tävling fick deltagarna uppleva en storslagen men oerhört tuff färd genom Argentina, Bolivia och Chile. 800 mil med uttorkade öknar, brännande hetta och svårforcerade bergspass, i farter på uppåt 180 km/t.

/
Toyota antog utmaningen

Allt sedan vår första start 1979 har Toyota haft stora framgångar i rallyt. Första året fullföljdes loppet bara av 74 deltagare. 13 av dessa körde Toyota.

Byggd för att klara Dakar-rallyt

Toyota tävlar i båda klasserna för fyrhjulsdrivna fordon; Production (ej konverterade bilar) respektive Super Production (konverterade bilar och tävlingsfordon). Toyota-bilar är mycket populära bland deltagarna som gärna väljer Land Cruiser och Hilux/4Runner för att de är så robusta, tillförlitliga och lätta att underhålla och reparera. 1991 är det år då flest antal Toyota-bilar deltagit i rallyt. Den gången var 34 av de 129 startande bilarna en Toyota. 2002 var nästan varannan bil som kom i mål en Toyota - en uppvisning i tillförlitlighet.

/

Toyota kan visa upp åtta raka segrar i Produktionskategorin (ej konverterade bilar) sedan 2005. Det om något visar att alla de tusentals timmar av tester och utveckling som ligger bakom varje ny Toyota-modell lönar sig och att till och med våra serietillverkade bilar klarar de påfrestningar som världens hårdaste rally innebär.

/
/

Den 4 januari 2015 möts 50 olika nationaliteter för att tävla i årets upplaga av Dakar-rallyt. De båda teamen Toyota Imperial från Sydafrika och Toyota Overdrive från Belgien hoppas på ett ännu bättre resultat än förra årets placeringar som 4:a respektive 7:a. Vi önskar alla Toyota-team lycka till i Dakar-rallyt. Du kan hålla dig uppdaterad på allt spännande som händer i detta äventyr, nästan som om du vore på plats bland de två miljoner åskådarna längs banan, genom att följa våra teams framfart på http://ms.toyota.co.jp/en/dakar/.

/

Läs mer om ...

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!