Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Toyota tillbaka i rally

tävlar med Yaris i WRC

Toyota ska börja tävla i rally igen. Sedan starten av 2015 har Toyota arbetat med att utveckla sin nya rallybil Yaris WRC. Siktet är inställt på att ställa upp i WRC-serien 2017.

Bilen är stjärnan

Toyota Yaris WRC har en 1,6-liters direktinsprutad turbomotor på över 300 hästkrafter och ett chassi som utvecklats med såväl avancerade simuleringar som tester och nya produktionstekniker.

Utvecklingen och tillverkningen av bilen har skett helt och hållet vid Toyotas tekniska center i Köln i Tyskland. Bilden har redan genomgått inledande tester på såväl asfalt- som grusunderlag runt om i Europa. I år och nästa år väntar ett omfattande testprogram på de platser i Europa där WRC-tävlingarna körs.

/
/
Blicken mot framtiden

Parallellt med testerna och den fortsatta utvecklingen av bilen arbetar Toyota också med att söka nästa generation rallyförare, inom ramen för företagets Junior Development Programme.

Först ut är den 27-årige fransmannen Eric Camilli. Han kommer att genomföra utvecklingsprogrammet tillsammans med sin landsman Stéphane Sarrazin, som också är en av förarna i Toyotas FIA World Endurance Championship-team, samt den rutinerade finske föraren Sebastian Lindholm.

/
/
Ett rikt rallyarv

När Yaris WRC gör sin tävlingsdebut 2017 har det gått nästan 20 år sedan Toyota senaste tävlade i rally-VM. 1999 var det sista året, efter 25 års oavbruten rallyverksamhet som började som Andersson Motorsport GmbH (uppkallat efter grundaren, den legendariske svenske rallyföraren Ove Andersson).

Sedan 1972 har Toyota 149 pallplatser, 43 förstaplatser samt fyra förar- och tre tillverkartitlar i rally.

/

Läs mer om ...

Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!