Ny förartrio för WRC 2020

Evans, Ogier och Rovanperä.

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team presenterar stolt en helt ny föraruppställning till WRC-säsongen 2020. Den sexfaldige världsmästaren Sébastien Ogier kommer med rutinerade Elfyn Evans och talangen Kalle Rovanperä alla att köra för Toyotas färger 2020 tillsammans med sina co-drivers. Trion kommer att utgöra en perfekt blandning av snabbhet, erfarenhet och talang bakom ratten på sina Toyota Yaris WRC-bilar.

Ogier, tillsammans med sin co-driver Julien Ingrassia, blev en dominant i Rally-VM när han körde hem VM-titeln sex år i rad mellan 2013 och 2018. Revanschsugen att ta tillbaka titeln och öka på sina 47 vunna VM-deltävlingar så har den 35 årige franske stjärnan skrivit på för säsongen 2020.

Sedan sin seger på hemmaplan i Wales 2017 har Evans visat på både snabbhet och säkerhet på alla de underlag som det bjuds på under en VM-säsong. Den 30-årige rallystjärnan kommer tillsammans med sin co-driver Scott Martin att fortsätta utvecklas under de kommande två säsongerna i Toyota GAZOO RACING.

Rovanperä gör debut som WRC-förare bara 19 år ung, men den finske junioren har sedan länge betraktats som en av rallysportens mest spännande talanger. Efter att tidigare fått chansen att testa en Toyota Yaris WRC redan som 16-åring, har han nu tecknat ett tvåårskontrakt med teamet. Tillsammans med co-drivern Jonne Halttunen vann Rovanperä under 2019 titeln för WRC 2 Pro, klassen under WRC, med fem segrar på 11 starter, vilket visar att han är beredd att nästa steg.

/
Tommi Mäkinen, Teamchef

- Jag är verkligen nöjd med föraruppställningen som vi har fått ihop till nästa säsong. Jag tror att det ger oss en bra balans i vårt team när vi siktar på fler titlar nästa år och i framtiden. Vi vet hur snabb Sébastien är och vi ser alla fram emot att arbeta med honom och Julien. Jag tror att det att vi har kunnat locka en förare med de meriterna säger mycket om vad vi har uppnått på så kort tid med vårt team.

- Elfyn är en förare som jag har haft koll på länge. Vi har sett att han har snabbheten att vinna på nästan vilket underlag som helst, men han kan också vara mycket smart när det behövs och för att plocka poäng.

- Jag har känt Kalle sedan han var väldigt ung och det har alltid varit tydligt att han har något speciellt. Han har fortfarande mycket att lära sig, men jag tror att han är redo för detta steg nu.

- Jag vill också tacka våra tidigare team-medlemmar Ott och Martin, Jari-Matti och Miikka och Kris och Seb för allt de har gjort för vårt team. Jag önskar dem allt gott för framtiden.

Sébastien Ogier, 35 år

- Jag är verkligen exalterad över att få ingå i det här teamet. Det blir ännu en ny utmaning för mig och jag ser fram emot det. Vi diskuterade redan i slutet av 2016, och även om vi inte lyckades få till det då, är jag nu jätteglad över att få börja arbeta med ett så ikoniskt märke som Toyota och min barndomsidol Tommi Mäkinen.

- Planen är att nå framgång tillsammans och att vinna världsmästerskapet. Det är en intressant föraruppsättning, jag känner Elfyn väldigt bra eftersom jag har arbetat med honom tidigare och jag är säker på att han kan ta med mycket till teamet också, medan Kalle har bevisat många saker redan, så han har definitivt talang och jag är säker på att han kommer att utvecklas mycket snabbt.

- Alla tre är nya i teamet, så det kommer att bli utmanande att lära sig bilen och allting, men naturligtvis kommer vi att göra vårt bästa för att prestera så snabbt som möjligt.

Elfyn Evans, 30 år

- Att ingå i TOYOTA GAZOO Racing är en fantastisk möjlighet för mig och jag ser verkligen emot att komma igång. Teamet har varit mycket framgångsrikt sedan det kom tillbaka i rallysporten för tre år sedan och jag ser fram emot att vara en del av det. Tommi har varit mycket framgångsrik som förare själv och vet vad som krävs för att prestera på denna nivå. Vi har ett jättebra samarbete redan nu, och jag ser fram emot att lära känna teamet bättre när vi närmar oss början av säsongen.

- 2019 var en blandad säsong för mig och min co-driver. Vi missade tre deltävlingar på grund av min ryggskada - men vi gjorde några starka resultat och prestationer när vi tävlade om sträcksegrar och pallplatser. Nu vill jag ta det vidare, att vinna oftare och se hur långt jag kan gå.

- Det kommer bli kul att jobba med Sébastien igen, med den erfarenheter och framgångar han har haft är han en bra kille att ha med i laget.

Kalle Rovanperä, 19 år.

- Jag är verkligen glad över att ingå i teamet. Jag tror att målet för alla unga rallyförare är att ta en plats i ett WRC-team och nu får jag den chansen. Det kändes jättebra att se hur Tommi litade på mig redan när jag testade bilen för några år sedan, och det är nu riktigt trevligt att vara en del av hans team.

- Jag är säker på att nästa år kommer att bli ganska krävande. De största utmaningarna kommer att vara att lära sig den nya bilen och även de nya tävlingarna i VM-kalendern. Med allra största säkerhet kommer det i början att handla om att lära sig bilen och farten och allt som följer med det.

- Jag tror att Seb och Elfyn kommer att vara riktigt bra teamkamrater för mig med deras erfarenhet. Jag har så mycket jag kan lära av dem, så det är trevligt att ha dem i teamet också.

/
Rally-VM 2020

2020 års VM-säsong består av 14 deltävlingar världen över. Bland annat är såväl klassiska rallyn som Nya Zeeland och Safarirallyt tillbaka efter några års frånvaro. Premiären är som sig bör i Monte Carlo i januari medans den sista deltävlingen avgörs i Japan i slutet på november.

1) Monte-Carlo, 23-26 januari
2) Sverige, 13-16 februari
3) Mexiko, 12-15 mars
4) Chile, 16-19 april
5) Argentina, 30 april – 3 maj
6) Portugal, 21-24 maj
7) Italien, 4-7 juni
8) Kenya, 16-19 juli
9) Finland, 6-9 augusti
10) Nya Zeeland, 3-6 september
11) Turkiet, 24-27 september
12) Tyskland, 15-18 oktober
13) Storbritannien, 29 oktober – 1 november
14) Japan, 19-22 november

Läs mer om TOYOTA GAZOO Racing

Våra GR-modeller Våra GR-modeller Toyota GR-modellerna är en serie sportbilar som bygger på kunskapen och tekniken hos TOYOTA GAZOO Racing. Upptäck körglädjen. Toyota Motorsport Motorsport Från Rally-VM till Le Mans via Dakar. TOYOTA GAZOO Racing tävlar inom motorsportens tuffaste discipliner världen över. 5 kontinenter 5 kontinenter Hur lär man sig allt om sina egna bilar? Vi har valt att under flera år låta våra ingenjörer och utvecklare köra våra modeller över fem kontinenter. Våra GR SPORT-modeller Våra GR SPORT-modeller Upptäck körglädjen som GR SPORT erbjuder. Modellerna finns i signaturfärger från Gazoo Racing som är inspirerade av Toyotas högpresterande GR-modeller. Upptäck Toyota GR SPORT.