1. Artiklar
 2. Bogsera bil
Jag vill....

Bogsera bil

Om oturen är framme och du behöver bogsera en bil, eller bli bogserad själv, finns det några viktiga saker att tänka på. Hur snabbt får jag bogsera? Var får jag bogsera? Hur bogserar jag en bil med automat? Här reder vi ut några av de frågetecken som kan uppstå när du ska bogsera en bil.

Bogsera i max 30 km/h

När du bogserar en bil får du köra max 30 kilometer i timmen och du ska göra det i vägrenen om det finns en.

Bogsera på motorväg

Det är förbjudet att bogsera bil på motorväg och motortrafikled. Om bilen går sönder på en motorväg eller motortrafikled får du bogsera den till närmaste avfart.

Varningsblinkers bogsering

För att göra andra trafikanter uppmärksamma får bilen som blir bogserad använda varningsblinkers. Bilen som bogserar ska inte använda varningsblinkers.

Tips och regler vid bogsering

Innan du bogserar en bil finns det några saker du behöver kontrollera och tänka på. Om du känner dig minsta osäker är det alltid bättre att ringa en bärgningsbil som kan bogsera din bil på ett tryggt och säkert sätt.

 • Kontroller att bromsar och styrning fungerar. Tänk på att om motorn är trasig så fungerar troligtvis inte broms- och styrservo vilket gör att styrning och bromsning blir trögare. Slå ändå på tändningen så att lysen och tuta fungerar.
 • Kontrollera att lysen fungerar som de ska. Gör de inte det måste du fästa extraljus på bilen – vita med ljusa reflexer fram och röda med röda reflexer bak. 
 • Kontrollera däcken så att du inte har fått punktering. Bogsera inte en bil med punktering. 
 • Tänk på att den som bogserar måste ha rätt behörighet. Till exempel får du med B-körkort inte bogsera en bil som kräver C-körkort. 
 • Använd en särskild bogserlina som är gjord för att bogsera och som klarar av vikten.
 • Bogserkroken eller öglan ligger oftast i bagageluckan på bilen. Fäst den i krokfästet på bilen. Ofta är fästet dolt bakom ett lock i bilens stötfångare. 
 • Undvik att bogsera bilar med automatlåda, växellådan kan i värsta fall gå sönder. Om du ändå måste bogsera bilen, lägg växellådan i neutralt läge och kör max 25 km/h. Men var medvetet om att växellådan fortfarande riskerar att gå sönder. 
 • På en manuellt växlad bil slår du på tändningen så att broms- och styrservo fungerar. Sätt bilen i friläge. 
 • Kör lugnt och mjukt. Håll linan spänd för att undvika ryck som kan skada både den bil som bogserar och den som blir bogserad.
 • Om bogserlinan är längre än 2 meter måste du markera den med till exempel en platsflagga så att den syns tydligt för andra trafikanter. 
   

Följ de här tipsen och reglerna vid bogsering för att bogsera tryggt och säkert. Återigen, om du känner dig minsta osäker är det alltid bättre att ringa en bärgare.

FÖRENKLA VARDAGEN

Simplify the everyday Gör varje resa enklare med appen MyToyota. Den innehåller en mängd innovativa funktioner, som bland annat kan hjälpa dig att hitta din parkerade bil, dela bilens plats med andra och skicka förplanerade rutter till navigationssystemet
Läs mer