1. Service Verkstad
 2. Vinterkoll
Jag vill....

Vinterkoll

Gör en hälsokontroll av din bil inför vintern.

Ett är säkert: Det blir vinter i år också. Det betyder nya äventyr och tuffare förhållanden för dig och din Toyota. Se till att ni är väl förberedda! 

I takt med att dagarna blir både kortare och kallare bjuder väglaget på allt större utmaningar och säkerheten blir än viktigare. Därför erbjuder vi oss att till en låg kostnad se över din bil inför vintern så att du kan ta dig igenom den med lugn i sinnet.

 

Bra att tänka på

På med vinterdäcken

Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april. Från 1 december till 31 mars är vinterdäck lagstadgat om vinterväglag råder. Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 3 mm men för ett säkert väggrepp rekommenderas 5 mm. Med rätt lufttryck får du såväl god väghållning som låg bensinförbrukning. Bra däck är dessutom en billig investering i din och dina passagerares säkerhet.

 

Lys upp i mörkret

Den mörka årstiden gör det extra svårt att urskilja vilken typ av fordon du möter. Ännu värre blir det om medtrafikanten bara har ett ljus. Ett klokt tips är att alltid byta ljus parvis. Har en lampa gått är sannolikheten stor att även den andra snart slocknar. Genom att byta båda får du dessutom samma ljusbild från dina lysen.

 

Skydda interiören 

Skydda interiören i din Toyota från vinterns slask och smuts med ett urval av textil- eller gummimattor och en måttanpassad bagagerumsmatta.

 

Bra sikt med ren ruta

Vintervädret ställer också större krav på din vindruta. För att din sikt ska bli optimal, inte minst på mörka vägar, måste vindrutetorkarna jobba för fullt och torkarbladen slits därför snabbare. Se därför till att du har fyllt på ordentligt med spolarvätska och var extra noga med att kontrollera och byta dina torkarblad ofta.

 

Spade och reflexväst

När snön vräker ner är det bra med extra utrustning i bilen. En spade i plast tar ingen plats men hjälper dig om din bil t ex blivit inplogad. Se över standardutrustningen inför vintern: spade, skrapa, snöborste, reflexväst och bogserlina.

 

Halkträning

Halka kommer ofta plötsligt. Svart is kallas det när du ser asfalten men inte isen. Det är lätt att missbedöma faran så öka avståndet till nästa bil. En bra idé är att förbereda dig genom att boka in en runda på en halkbana. Med övning är det lättare att behålla lugnet i en oväntad situation.

 

Fyll på glykol och spolarvätska som tål låga temperaturer

Motorn kräver tillräcklig mängd glykol i kylarvattnet för att klara de riktigt låga temperaturerna.

 

Ta det lugnt och gunga dig loss

Det kan hända den bästa av förare att man slirar eller kör ner i diket. Att spinna med däcket skapar bara mer is och gör det svårare att ta sig loss. Gunga loss bilen istället. Lägg i 2:an, gasa försiktigt och vrid på ratten. Testa nya spår. Sand, granris, aska eller annat lämpligt framför de drivande hjulen ger fäste.

 

Håll rätt hastighet

Tänk på att anpassa farten efter väglaget. Rätt hastighet sparar dessutom bensin och miljö. I mörkret blir omgivningen svårare att läsa av. Med extra säkerhetsavstånd, bra vindrutetorkare och rena strålkastare ökar du din säkerhet och sikt rejält.

 

Friskt batteri och motorvärmare

Kallstarter sliter på din bil. Redan när temperaturen går ner under 10 grader vinner du och omgivningen på att motorvärmaren står på en timme innan färd. Utsläppen från en kallstart motsvarar nära tre mils körning med varm motor. En varm motor drar dessutom mindre bränsle än en kall. En motorvärmare kan sänka bränsleåtgången med 0,7 dl per kallstart för en ordinär bil med katalysator.

 

Boka en vinterkoll hos din Toyotaverkstad

Regelbunden service gör att du får en bil som startar i alla väder. Boka en tid så ser vi till att din bil är startklar och säker oavsett vad termometern visar i vinter.

Tillbehör som underlättar resan

Låt inte vintern överraska dig igen. Förbered dig med vår Vinterkoll så att du kan koppla av och njuta av det bästa vintern har ett erbjuda.
 • Skidhållare

  Hållaren är enkel att installera och sitter säkert fastlåst på dina lasthållare så att du snabbt kan lasta skidor och snowboards närhelst inspirationen faller på. Skidorna hålls fast mellan mjukt gummi för att sitta säkert och förhindra skador.
 • Toyota skidbox

  Toyotas skidboxar är specialgjorda för att ha exakt rätt längd, form och kapacitet för att säkert transportera all din vinterutrustning.

 • Toyota takbox

  För jackor och klänningar, shorts, skor och leksaker. Toyotas takbox är perfekt för att lasta allt du behöver för den stora familjens semestrar och utflykter.

Skydda lacken och få bilen att skina

 • Lättmetallfälgar

  Ge dina dyrbara fälgar ett svårslaget skydd mot väder och vind, bromsdamm och vägsmuts med Toyota ProTect.

 • Polish för hög glans

  Vaxpolish av hög kvalitet som skyddar bilens lack och ger den en fin glans. Ger bilen långvarig glans och skyddar bilens lack.

 • Bilschampo

  Speciellt framtaget schampo som gör bilens utsida glänsande rent. Innehåller vax som skyddar din lack och ger en långvarig glans.

 • Fönsterputs

  Gör färden säkrare genom att ta bort fetthinnor, insekter, och annat smuts från bilens fönsterrutor. Till rutor och speglar såväl invändigt som utvändigt.

 • Interiörsprej

  Lättanvänd allroundsprej för bilens invändiga ytor som rekonditionerad, polerar och skyddar.

 • Defroster

  Snabbverkande sprej för att ta bort frost och is från din bils rutor och speglar. Oumbärlig för säker körning i kall väderlek.

 • Fälgrengöring

  Det enkla sättet att rengöra dina fälgar från smuts och damm. Fälgrengöring tar bort vägsmuts och ingrott bromsdamm så fälgarna får en fräsch look. som skyddar din lack och ger en långvarig glans.