1. Start your impossible
  2. Sveriges Paralympiska Kommitté

Sveriges Paralympiska Kommitté

Start your impossible.

Start Your Impossible Camp

2014 var året då den nedåtgående trenden i antalet utövare skulle ändras. På riktigt. Och det började med rullstolsrugby – engagerade ledare, en stabil organisation och kontinuerliga träningar var några av ingredienserna för att skapa ett större intresse och en vilja att utöva sporten. Då föddes Start Your Impossible Camp, ett träningsläger för personer som aldrig tidigare provat rullstolsrugby eller precis börjat.

Och nu kommer nästa steg – fler sporter, fler engagerade ledare och förhoppningsvis fler aktiva. Från och med nu har alla idrottsutövare chansen – tillsammans med engagerade och kunniga ledare – att testa och utöva en parasport som passar.

Tjejer, killar, barn, ungdomar och vuxna är välkomna att starta ett mer aktivt liv – oavsett ambitionsnivå. Nu är det dags att ta detta vidare till hela Sverige. Till många fler sporter.

Podium

Podium är – som namnet antyder – Sveriges Paralympiska Kommittés stöd och satsning på våra paralympiska medaljörer som siktar och satsar mot förhoppningsvis ädlare valörer vid nästa spel. Podium startade år 2017, och stödet finansieras av medel från Sveriges Paralympiska Kommittés huvudsponsor Toyota. Paralympiska framgångar är lika mycket värda i alla idrotter. Hög konkurrenskraft i många grenar speglar idrottens mångfald och varierande dramaturgi. Satsningen som möjliggörs av Podium grundar sig på utvecklingsplaner.

En aktiv, dennes personliga tränare och förbundskapten arbetar fram utvecklingsplaner. Sveriges Paralympiska Kommittés roll är att kvalitetssäkra planer och stöd samt bidra med erfarenheter från andra idrotter och länder. Satsningen och utvecklingsplanen utvärderas kontinuerligt så att den håller hög internationell kvalitet.

FÖDD : 1972

ORT: Örebro

SPORTGREN: Bordtennis

PARALYMPISKA SPEL: 2012, 2016

FÖDD: 1993

HEMORT: Arboga

SPORTGREN: Bordtennis

PARALYMPISKA SPEL: 2012, 2016

FÖDD: 1996

HEMORT: Östersund

SPORTGREN: Simning

PARALYMPISKA SPEL: 2016

FÖDD: 1989

HEMORT: Motala

SPORTGREN: Bordtennis

PARALYMPISKA SPEL: 2016

FÖDD: 1960

HEMORT: Klintehamn

SPORTGREN: Ridsport

PARALYMPISKA SPEL: 2016

FÖDD: 1970

HEMORT: Stockholm

SPORTGREN: Skytte

PARALYMPISKA SPEL: 2016

FÖDD: 1994

HEMORT: Östersund

SPORTGREN: Längdskidåkning / Skidskytte

PARALYMPISKA SPEL: 2010, 2014

EN UTMANING MOT NORMIDROTTEN

Vad krävs egentligen av en paraidrottare? Är det så enkelt som det ser ut?

Vi vet svaret. Men vi lät en rad normidrottare prova på för att visa svaret för alla andra.

Hur tror ni det gick?

Se alla utmaningar här nedan.

”DET TOG BARA TVÅ DAGAR.
OCH ÖVERLEVNADSINSTINKTEN FICK TA ÖVER.”

När Rebecka Sternisa Bellander var 16 år gick hon på gymnasiet och spelade fotboll. Hela tiden.
Men sen hände något. Och på två dagar ändrades hennes liv – hon blev förlamad från midjan och nedåt. En autoimmun sjukdom slog ut det centrala nervsystemet och inget var längre sig likt.

Sen hände något. Hon upptäckte tennisen. Hon fick tillbaka glädjen. Och nu siktar hon mot Paralympics.

Men först väntar Jonas Björkman.

”DET SVÅRASTE ÄR ATT FÖRSÖKA FÅ FOLK ATT FÖRSTÅ HUR PASS DÅLIGT JAG FAKTISKT SER.”

Vi behövde göra något ordentligt. Så vi valde att bli först i världen. En VR-simulering som visar vad synskadade parasportare går igenom. Både i livet och på planen.

Nu kan du se hur det är. Eller inte se hur det är?

“KOMMER JAG LEVA NÄR JAG KOMMER NER?”

Vi vill att fler ska se vilken otrolig kraft och energi alla parasportare lägger ner. Men nu gör vi tvärtom. Nu lät vi Emil Jönsson Haag tävla mot Zebastian Modin. På Zebastians villkor.

Hur reagerar Emil utan att se något framför sig?

EN KORG OCH EN BOLL.

Där slutar likheterna.

Två som aldrig suttit i en rullstol. Mot två som behövt anpassa sitt liv efter den. Gemensamt är sporten – men i två helt olika världar. Gemensamt är landslaget – men med helt olika förutsättningar.

ANNA-CARIN AHLQUIST VS JAN-OVE WALDNER

En match. Två giganter. Fem set.

Vi är stolta över resultatet. Och hoppas nästa generation av parasportare är redo att ta sig an lika stora utmaningar som Anna-Carin. Då är återväxten tryggad – och vi kan förhoppningsvis se fram emot att se ny idrottshistoria skapas.