1. TOYOTA GAZOO racing
 2. Rally Sweden
Jag vill....

Rally Sweden 2024

Toyota Sverige är officiell bil för det svenska VM-rallyt Rally Sweden som i år körs den 15–18 februari. 10 000-tals fans från hela världen kommer att samlas i Umeå för att följa årets andra deltävling i Rally-VM (World Rally Championship).

Om årets tävling

2024 års upplaga av Rally Sweden startar på torsdag kväll den 15 februari med en publiksträcka i centrala Umeå. Sedan väntar tre dagar och sammanlagt 18 specialsträckor innan det är målgång söndag den 18 februari.

Totalt mäter rallyt cirka 1104 km totalt varav 302 km är fördelade på de 18 specialsträckorna.

Totalt är det 57 deltagare i rallyt, varav nio bilar i den högsta klassen Rally1.

Våra tävlande

Toyota och TOYOTA GAZOO Racing WRT kommer till Rally Sweden som regerande världsmästare.

Förare och co-drivers presenteras den 19 januari.
# 18 Elfyn Evans & Scott Martin 
# 33 Takamoto & Aaron Johnston
# 69 Kalle Rovanperä & Jonny Halttunen
# 37 Lorenzo Bertelli & Simone Scattolin  
 • Om WRC (World Rally Championship)
  2024 års Rally-VM består av 13 deltävlingar utspridda över hela världen. Det speciella med Rally Sweden är att det är den enda riktiga vintertävlingen.

  Rally1 heter den snabbaste klassen och där tävlar teamen i förar-VM, co-driver-VM samt konstruktörs-VM. Tre titlar som Toyota körde hem under 2023.

  En tävling består av ett 20-tal specialsträckor som vanligtvis är mellan 3 till 30 kilometer. Efter 30 mils tävlande, Inte sällan skiljer är det inte ovanligt att det bara skiljer det bara några sekunder mellan seger eller och en plats längre ner på pallen efter 30 mils tävlande.

 • Rally1
  Bilarna är baserade på befintliga modeller som säljs hos din återförsäljare. Men "under skalet" är bilarna helt uppbyggda för tävling och maximal säkerhet för de tävlande med bland annat en omfattande säkerhetsbur.

  De fyrhjulsdrivna bilarna i Rally1 drivs av en 1,6 liters turbomotor som levererar cirka 370 hästkrafter. Ett hybridbatteri tillför extra kraft på specialsträckorna under korta, men väl valda tillfällen.

  Med hybridbatteriet kan bilarna köra på batteridrift på transporten mellan sträckorna. Bilarna i VM-klasserna kör på fossilfritt bränsle.

Följ Rally Sweden på plats

Björkarns stad Umeå kommer under VM-veckan att få besök av 10 000- tals rallyfans från både Sverige och hela världen.

Festarrangemang kommer att hållas i centrala Umeå och på publiksträckan vid I20-området kommer det att vara party tre kvällar i rad vid Red Barn Arena. Rallyaction, food courts, VIP-områden och liveartister utlovas. Läs mer på Rally Swedens hemsida om artister och biljetter.
Rally Swedens hemsida Opens in new window

Följ Rally Sweden på tv

Om du inte är på plats så kan du följa rallyt från tv-soffan, eller framför valfri skärm. TV- och sändningstider från 2024 års tävling är ännu inte presenterade.

www.wrc.com hittar du liveresultat från varje specialsträcka.

Toyotas GR-modeller - för förare som älskar att köra