1. TOYOTA GAZOO racing
 2. Rally Sweden

Rally Sweden 2023

Toyota Sverige är officiell bil för det svenska VM-rallyt som körs den 9–12 februari 2023. 10 000-tals fans från hela världen kommer att samlas i Umeå för att följa årets andra deltävling i Rally-VM (World Rally Championship).
 • Kalle Rovanperä och 

Om årets tävling

2023 års upplaga av Rally Sweden startar på torsdag kväll den 9 februari med en publiksträcka i centrala Umeå. Sedan väntar tre dagar och sammanlagt 18 specialsträckor innan det är målgång söndag den 12 februari.

Totalt mäter rallyt 1175 km totalt varav 302 km är fördelade på de 18 specialsträckorna.

52 bilar är anmälda i de olika klasserna, där Toyota tävlar i den mest extrema, Rally1.

Våra tävlande

Toyota och TOYOTA GAZOO Racing WRT kommer till Rally Sweden som regerande världsmästare och även som etta och tvåa i VM-premiären i Monte Carlo. 

#69 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen
#33 Elfyn Evans/Martin Scott
#18 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston
  
 • Om WRC (World Rally Championship)
  2023 års Rally-VM består av 13 deltävlingar utspridda över hela världen. Det speciella med Rally Sweden är att det är den enda riktiga vintertävlingen.

  Rally1 heter den snabbaste klassen och där tävlar teamen i förar-VM, co-driver-VM samt konstruktörs-VM. Tre titlar som Toyota körde hem under 2022.

  En tävling består av ett 20-tal specialsträckor som vanligtvis är mellan 3-303–30 kilometer. Efter 30 mils tävlande, Inte sällan skiljer är det inte ovanligt att det bara skiljer det bara några sekunder mellan seger eller och en plats längre ner på pallen efter 30 mils tävlande.

 • Rally1
  Bilarna är baserade på befintliga modeller som säljs hos din återförsäljare. Men "under skalet" är bilarna helt uppbyggda för tävling och maximal säkerhet för de tävlande med bland annat en omfattande säkerhetsbur.

  De fyrhjulsdrivna bilarna i Rally1 drivs av en 1,6 liters turbomotor som levererar cirka 370 hästkrafter. Ett hybridbatteri tillför extra kraft på specialsträckorna under korta, men väl valda tillfällen.

  Med hybridbatteriet kan bilarna köra på batteridrift på transporten mellan sträckorna. Bilarna i VM-klasserna kör på fossilfritt bränsle.

Följ Rally Sweden på plats

Björkarns stad Umeå kommer under VM-veckan att få besök av 10 .000- tals rallyfans från både Sverige och hela världen.

Festarrangemang kommer att hållas i centrala Umeå och på publiksträckan vid I20-området kommer det att vara party tre kvällar i rad vid Red Barn Arena. Rallyaction, food courts, VIP-områden och liveartister utlovas. Läs mer på Rally Swedens hemsida om artister och biljetter.
Rally Swedens hemsida Opens in new window

Följ Rally Sweden på tv

Om du inte är på plats så kan du följa rallyt från tv-soffan, eller framför valfri skärm. Cmore (med TV12 och Sportkanalen) samt SVT sänder live från rallyt hela helgen. Ha koll på tv-tablån för exakta tider.

www.wrc.com hittar du liveresultat från varje specialsträcka.

En till Toyota GR Yaris Rally 1

Utöver de tre VM-bilarna som tävlar för TOYOTA GAZOO Racing WRT kommer teamet även att hyra ut en fjärde bil under Rally Sweden.

Det är privatföraren Lorenzo Bertelli som med sin co-driver Simone Scattolin kommer till start med nummer 37. Lorenzo har som privatförare tävlat till och från i Rally-VM sedan 2011. Nu blir det debut i en Toyota.

Om du är modeintresserad kanske du känner igen namnet då Lorenzo är son till modedesignern Miuccia Prada.

Toyotas GR-modeller - för förare som älskar att köra