1. Batterier
Jag vill....

Bilbatteri Toyota

Bilbatteriet från Toyota ger kraft åt ditt liv på vägen.
Ett bilbatteri, eller startbatteri som det också kallas, används först och främst för att starta bilen. Toyotas originalbatterier heter Optifit och är särskilt framtagna för just din bil. Du är alltid välkommen att höra av dig till din Toyota Verkstad om du behöver råd kring vad som är lämpligast för just din bilmodell och dina behov.
 

Därför ska du välja Toyotas Optifit-batteri

Våra Optifit-batterier är gjorda för att under många år ge din bil den kraft den behöver.

  • Perfekt passform oavsett Toyota-modell
  • Hög tillförlitlighet sommar som vinter
  • Underhållsfria batterier
  • Konkurrenskraftigt pris
  • 3 års garanti oberoende av körsträcka
  • För bilar med stopp- och startsystem finns särskilt framtagna batterier med extra hög prestanda och upp till 50 % högre livslängd

 

 

 

Kontakta din Toyotaåterförsäljare

Bra att veta om batterier

Hur fungerar ett bilbatteri?

Ett bilbatteri, eller startbatteri som det också kallas, är till för att starta bilar och andra fordon med en förbränningsmotor. Förutom vid start används också batteriet när bilens motor inte är igång, men utrustning som radio eller lampor används. Startbatteriet laddas sedan upp igen genom motorns generator medan du kör. Förbrukningskapaciteten mäts i amperetimmmar (Ah) och batteriets spänning mäts i volt.

Behöver batteriet underhåll?

Våra Optifit-batterier är underhållsfria – ännu en anledning till att välja ett batteri från Toyota till din bil. Har du ett bilbatteri som inte är underhållsfritt kan du med jämna mellanrum behöva fylla på med destillerat vatten.

Hur länge håller ett bilbatteri?

Alla bilbatterier kommer med tiden att behöva bytas ut då de slits. Du märker när det är dags ifall motorn börjar krångla, är svår att starta eller beter sig konstigt. Toyotas batterier har en lång livslängd och är tillverkat för att vara med dig i många år.

Vad händer om batteriet är urladdat?

Står batteriet urladdat för länge finns det risk för sulfatering och blir den permanent blir batteriet förstört och går inte att ladda upp. Dessutom riskerar ett bilbatteri som är delvis eller helt urladdat att frysa sönder. Ett fulladdat batteri har mycket lägre fryspunkt (ca -65°) än ett urladdat (ca -7°). Du kan testa batteriet i bilen med ett testinstrument för att kolla hur det mår. Det mäter batteriets laddningstillstånd och gör det smidigt att upptäcka om du behöver ladda eller byta ut batteriet. Hör av dig till din närmaste Toyota Verkstad så hjälper de dig.

Ladda ett bilbatteri

Kör du endast kortare sträckor hinner ofta batteriet inte laddas fullt under körningen. Då kan du behöva underhållsladda batteriet. Detsamma gäller om det är kallt ute; batteriets kapacitet påverkas av temperaturen. Vid ca -20° ger det bara 40-50% av strömmen och vid -30° är det så lågt som 25-30%. Du kan underhållsladda med en batteriladdare för motorfordon som du kopplar till batteriet via ett eluttag. Beroende på vad du har för behov av laddningen (underhållsladdning, ladda ett urladdat batteri eller ge starthjälp) samt vilken typ av batteri du har är avgörande för vilken typ av laddare du ska köpa.

Begagnade batterier

Vi rekommenderar att du köper ett nytt Optifit-batteri till din Toyota för att din bil ska fungera som den ska. Skulle du ändå vilja installera ett begagnat batteri i din bil bör du testa batteriets kapacitet efter att det laddats fullt för att se till så att det fungerar som det ska.

Hur startar jag bilen med startkablar?

Det är alltid bra att ha med startkablar i bilen ifall den vägrar starta. Det är ett smidigt sätt att snabbt få i gång motorn, vart du än är. Det enda du behöver är ett annat fordon att starta mot. Båda bilarna ska vara avstängda när du börjar, öppna båda bilarnas motorhuv och kolla vart batteriet sitter. Lokalisera plus- och minuspolerna - det är viktigt att du vet exakt vilken som är vilken. Håll kablarnas gripklor så långt från varandra som möjligt. Du börjar med att koppla bilarnas pluspoler mot varandra med den röda kabeln. Sedan tar du den svarta kabeln och fäster på minuspolen till bilen som ska ge starthjälp. Den andra änden av den svarta kabeln kopplar du till en jordpunkt i motorutrymmet på den urladdade bilen, så långt från batteriet som det går. Sedan startar hjälpbilen sin motor först innan den urladdade bilen testar starta sin motor. När motorn har gått i gång kopplas startkablarna bort i omvänd ordning från hur de sattes in – svarta först, röda sist.

Hur återvinner jag ett bilbatteri?

Bilbatterier lämnar du till närmaste återvinningscentral. Byter du ditt batteri hos Toyota tar vi ansvar för att återvinna det på ett ansvarsfullt och säkert sätt.

 

 

  • Våra Optifit-batterier är gjorda för att under många år ge din bil den kraft den behöver. Kontakta din närmaste återförsäljare idag för mer info!