1. Artiklar
 2. Eco driving
Jag vill....

Eco driving – miljövänlig körning

Att ta det lugnt i trafiken gör inte bara körningen säkrare – det är även bra för både plånbok och miljö. Att köra miljövänligt och att köra bränslesnålt är egentligen samma sak och leder till en tryggare, grönare och mer ekonomisk trafiksituation för oss alla.

Att köra säkert

När du tar det lugnt i trafiken gör du det säkrare för alla som vistas i den.

Att köra miljövänligt

Med miljövänlig körning gör du både närmiljön och hela planeten en tjänst.

Att köra bränslesnålt

Med sparsam körning kan du spara upp till 10–20 % i bränsle.
 • Tips för eco driving och sparsam körning

  Att ta det lugnt i trafiken är en sak, men det finns mer du kan göra för att spara på både miljön och pengarna när du kör. Här har vi listat några tips för eco driving:

  • Växla rätt – undvik 1:ans växel i mesta möjliga mån och kör på så höga växlar som möjligt. Du kan också hoppa över växlar och gå från till exempel 2:an direkt till 4:an.
  • Motorbromsa – men hur motorbromsar man? Du motorbromsar genom att släppa helt på gasen. Sen växlar du ner precis innan du når 1 500 varv/minut.
  • Planera körningen så att du inte behöver bromsa i onödan. Varje gång du bromsar behöver du bränna energi på att få upp farten igen. Släpp gasen tidigt i stället och glid fram mot till exempel rödljuset. 
  • Låt bilen rulla utan att du gasar i nedförsbacke. Om det är en mycket kraftig nedförsbacke kan du lägga i friläge.
  • Om du kör automat ska du köra så mjukt som möjligt och inte använda farthållare när det är backiga och ojämna vägar. 
  • Använd inte luftkonditioneringen mer än nödvändigt. 
  • Stäng av bilen om du fastnar i långa köer vid till exempel ett trafikstopp eller en broöppning.
  • Håll jämn gas och kör enligt hastighetsbegränsningarna – förbrukningen stiger med upp till 20 % när du går från 90 till 110 km/h och att gasa på i högre hastigheter kostar mycket i bränsleförbrukning.  
  • Håll bilen i topptrim – serva och underhåll den regelbundet. Ha rätt däcktryck så att du minskar rullmotståndet och töm bilen på onödig last. Att använda motorvärmare kan också spara bränsle och minska utsläppen rejält vid start.

  Eco driving, sparsam körning, miljövänlig körning. Vad du än kallar det så är det väldigt bra. Men tänk på att säkerheten alltid är det viktigaste! Så ta det lugnt där ute i trafiken.

   


 •  

VART GÅR DIN RESA?

Med över 25 års erfarenhet av elektrifierad mobilitet har våra batterielektriska fordon utvecklats till att ge betryggande räckvidd. Toyota bZ4X kan ta dig över 500 km* på en enda laddning. * WLTP cycle. Sträckan kan variera beroende på vald utrustningsnivå, inställningsval, drivlina och lokala körförutsättningar.
Vårt elektrifierade ubud