Toyota Hilux regerar sin klass

Här hittar du tio skäl till varför

Hilux världsrykte bygger på ständig utveckling och otaliga tester i stentuff terräng. Se tio exempel på varför Toyotas uthålliga pick-up regerar sin klass.

/
/
1. Top Gear kunde inte förgöra bilen

Den som eventuellt tvivlade på hållbarheten hos en Hilux kom på andra tankar i november 2003. Det var då det brittiska TV-programmet Top Gear försökte ta död på en Hilux genom en serie allt mer våldsamma metoder — floder, eld, tappad husvagn rakt uppifrån och kollapsande höghus. Man försökte med allt, men Hiluxen levde vidare. Intresset för att se hur mycket stryk en Hilux, av många betraktad som världens mest robusta bil, kunde tåla blev allt större.

2. Första bilen någonsin som kördes till Nordpolen

2007 blev Hilux den första bil som körts till magnetiska Nordpolen. Bakom ratten satt Top Gears presentatör Jeremy Clarkson.

/
/
/
3. Hilux kom ända upp på en vulkan

Tre år senare, 2010, körde Top Gears James May bilen till toppen av en vulkan för att sätta upp övervakningsutrustning till forskare. Strax därefter fick vulkanen ett utbrott och sände ut ett enormt moln av aska en hel mil ut i rymden.

4. Inofficiellt ...

... får du plats med tre kameler på flaket av en Hilux.

5. Sydpolen nästa

2010 kördes samma bil även till Sydpolen, fylld med jetbränsle. Målet nåddes efter nära 1.000 mils körning — utan ett enda tekniskt problem.

/
/
6. En Hilux hjälpte åkgräsklippare att sätta hastighetsrekord

2010 utsågs Hilux till "support vehicle" för det halvgalna Project Runningblade — ett brittiskt försök att slå hastighetsrekord för åkgräsklippare. Teamet, lett av föraren Don Wales, förintade det gällande världsrekordet på 80,7927 mph (ca 130 km/t), satt 2006 av Don Cleveland i Bonneville Salt Flats, USA. Det nya rekordet lyder på 87,883 mph (drygt 141 km/t).

7. En hilux kan göra det här!

Bilden på den här ombyggda Hilux-bilen togs under Northen Lights tour i Norge, när temperaturen föll till minus 25 grader C.

/
/
/
8. Hilux hjälper till att rädda vilda djur

Organisationen Tiggywinkles driver världens största sjukhus för vilda djur och använder en Hilux dubbelcab för att rädda sjuka, skadade eller föräldralösa vilda djur. Tack vare Hiluxens oslagbara framkomlighet kan Tiggywinkles även nå fram till de mest otillgängliga områden för att ta hand om djuren.

9. Vinnare i världens tuffaste rally

Sedan 1978 har det beryktade Dakarrallyt varit definitionen av utmanande körförhållanden. Toyota Hilux kan inte bara stoltsera med ett antal pallplaceringar, utan även som segrare. 2019 tog nämligen Al Attiyah & Baumel hem segern för Toyota GAZOO RACING.

10. Beprövad 1 365 meter under jord

Vägen till jobbet för en av de närmare 400 Toyota Hilux som tjänstgör i Kirunagruvan är 12 kilometer lång, med en konstant lutning på 10%.

Mer om Toyota Hilux

Läs om Toyota Touch® 2 med GO Navigation Läs om Toyota Touch® 2 med GO Navigation Nya Toyota Touch® 2 med GO Navigation har fått nya menyer som du styr genom att dra och trycka lätt med fingret. Du får tillgång till massor av information som har med bilen eller din färd att göra. Från trippmätare och inställning av luftkonditionering till anpassning av funktioner som dörrlås och belysning m.m!