En liten robot med stora möjligheter

Här är Toyotas Kirobo Mini

Ända sedan astronauten robot Kirobo återvände till jorden från hans internationella rymduppdrag, har vi utvecklat ett sätt för honom att hjälpa oss med innovativa former av kommunikation - allt för att göra våra liv enklare.

En framtid där människor och robotar jobbar tillsammans


Som en del av 'Toyota Heart Project' är vår vision en framtid där människor och artificiell intelligens arbetar tillsammans för en bättre värld. Vi har skapat Kirobo Mini, en ny, 10 cm hög, kommunikativ följeslagare. Han kan prata med dig (dock endast på japanska än så länge), gestikulera till dig samt upptäcka och svara på dina känslor. Men hans uppdrag som din nya bärbara vän slutar inte där.

Vi spenderar i genomsnitt ca 4,3 år av våra liv i våra bilar (vilket motsvarar att resa till månen och tillbaka - tre gånger!). Toyota tror att det finns mycket som vi kan lära om oss själva när det kommer till våra känslor och vårt beteende när vi kör bil - och det är där Kirobo Mini kommer in för att hjälpa oss.

Med en inbyggd kamera läser Kirobo Mini av ansiktsuttryck, vilket gör att den kan anpassa tal och gester efter olika sinnesstämningar och situationer.

Den gulliga lilla roboten är smartare än den ser ut. Kirobo Mini kan nämligen utnyttja information som den hämtar från t.ex. hemmet eller bilen. Information som gör att den kan lämna kommenterar som ”Välkommen hem” och ”Det var en lång bilresa”, etc. Dessutom kommer den ihåg tidigare konversationer och minns vad användaren tycker om och inte gillar – allt för att anpassa sig till användaren på ett mer personligt sätt. Gester och ordförråd får Kirobo Mini främst via Bluetooth från en mobilapp.

/

"Kirobo Mini kan förbättra vardagen för alla förare över hela världen"

Bilar som kan matcha ditt humör


Föreställ dig hur din körning skulle kunna förändras om Kirobo Minis teknik integrerades i Toyotas bilar. Vi hjälp av flera timmars data kan vi skapa en bättre vardag för förare över hela världen. Vi kan informera framtida innovatörer och utveckla bilresor som är i samspel med förarens humör, där man föreslår platser att besöka, smarta resvägar samt anpassad musik att lyssna på.

Och när allt kommer omkring, så kommer faktiskt Kirobos namn från det japanska ordet "hopp" och vi tror just att han är fylld av spännande möjligheter...

Köp din egna Kirobo Mini


Redan nu i vinter startar testförsäljningen av Kirobo Mini hos utvalda japanska Toyota-återförsäljare. Priset blir knappt 3 400 kr (under 40 000 yen). När den kommer till Sverige är ännu inte bestämt. Först ska volymförsäljningen komma igång i Japan. Det blir någon gång under 2017.

Lite Kirobo trivia


Kirobo Mini har en lite äldre och större kusin vid namn Kirobo som redan har gjort en längre resa än de flesta här på jorden. Den 30 cm höga Kirobo är Japans första robotastronaut. Den har satt två Guinness rekord. Dels som världens första personliga robot i rymden och dels för den högsta höjden där en robot har genomfört en konversation, då den uttalade de nu historiska orden: ”Den 21 augusti 2013 tog en robot ett litet steg mot en ljusare framtid för alla.”

/

Läs mer på toyota.se...

Toyota Dream Car - den 11:e drömbilstävlingen! Toyota Dream Car - den 11:e drömbilstävlingen! Vi på Toyota tror att drömmar kan ta dig hur långt som helst, var du än bor. Hur kan din fantasibil göra världen lite bättre? Välkommen till den 11:e drömbilstävlingen! Toyota Corolla firar 50 år Toyota Corolla firar 50 år År 1966 gjorde Toyota en historisk lansering - den nya Corollan. Idag, som världens mest populära bil med över 40 miljoner sålda bilar, når Corolla ett annat otroligt landmärke: 50 år av produktion. Gör en vinterkoll inför utflykter i vinter Gör en vinterkoll inför utflykter i vinter Ett gnistrande vitt landskap och hala vintervägar. Vi har tipsen som ökar din säkerhet och komfort under den mörka, kalla årstiden. Multimedia och navigation Multimedia och navigation Toyotas Touch® 2 med GO Navigation har fått nya menyer som du styr hjälper dig hitta rätt och med Bluetooth i bilen kan du använda din telefon och prata trådlöst via bilens inbyggda mikrofon.