Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Återvinning och återanvändning

av uttjänta bilar

En uttjänt bil är en resurs i form av material som kan återvinnas och delar som kan återanvändas. På sikt är vårt mål att vi ska kunna nyttja 100 % av en uttjänt Toyota.

Idag återvinns i genomsnitt över 85% av en uttjänt bil som lämnas till skrotning. Tillsammans med Stena Metall har vi som mål att 2015 kunna återvinna 95% av bilen (baserat på fordonsvikt, 85% återanvänds/återvinns och 10% energiåtervinns). Detta har vi redan uppnått för de senaste generationerna av Prius, Yaris och Auris

Design för återvinning

Redan i designskedet tänker vi på omhändertagandet av uttjänta bilar. Vi arbetar med att successivt fasa ut alla farliga ämnen i både material och bildelar och göra material återvinningsbara. Våra bilar är praktiskt taget fria från tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och sexvärt krom. Vi har också utvecklat ett plastmaterial, TSOP (Toyota Super Olefin Polymer), som är enkelt att återvinna.

Enkel demontering

När en Toyota tjänat ut börjar man med att plocka isär bilen i sina beståndsdelar. Det som kan användas igen sparas. Vi har tagit fram en speciell märkning som anger var det är lämpligt att demontera. Det som inte kan återanvändas sorteras efter material, trycks ihop och mals ner för att lättare kunna återvinnas. Vi har utvecklat metoder för att kunna ta tillvara på delar som krockkuddar, elledningar och glasrutor.

Retursymbol återvinning
Lämna in din uttjänta Toyota

Toyota använder Stena Metall som samarbetspartner för hantering av uttjänta bilar. De har skapat nätverket BilRetur med SBR och har mottagningsstationer runt om i Sverige.

Lämna in bilen på mottagningsstationen och begär ett mottagningsbevis. Beviset är en garanti för att bilen inte exporteras illegalt utan omhändertas på rätt sätt.

Det är kostnadsfritt att skrota din Toyota hos BilRetur. Kostnad får dock tas ut om bilen till exempel saknar väsentliga delar såsom motor, växellåda och katalysator. Sök mottagningsstationer på www.bilretur.se.

Du kan även lämna din bil till en fristående auktoriserad bilåtervinnare. En kostnadsfri mottagning kan då inte garanteras. Läs om bilskrotning och återvinning på Bil Sweden eller i broschyren Dags att ta farväl av bilen?

Läs mer om ...

Om Toyota Om Toyota Vill du veta mer om Toyota i Sverige och globalt? Läs mer om företaget Toyota och innovationer, såsom konceptbilar och motorsport. Försäljning, marknadsföring, service Försäljning, marknadsföring, service Läs om Toyotas 8 miljösteg, koldioxidstrategi, miljödeklarationer och miljöansvar såsom certifiering, bränsleeffektiv körning och miljöbelastning. Produktion & Logistik Produktion & Logistik Här kan du läsa om hur vi jobbar med miljön. Vi vill bland annat minimera avfallet, öka energieffektiviteten och ständigt öka andelen material som kan återvinnas. Pressinformation från Toyota Pressinformation från Toyota Här samlar vi våra senaste pressmeddelanden samt nyheter, bilder och faktamaterial om Toyota. Allt material i pressrummet vänder sig till media och bilder får användas fritt i redaktionella sammanhang.
Inställningar för cookies

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på www.toyota.se och för att optimera och personifiera innehåll på vår webbplats och i vår annonsering. Läs mer och anpassa dina inställningar eller godkänn för standardinställningar. Välkommen!