Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Automatisk väjning

med nästa generations autobroms

Toyota har tagit ett viktigt steg inom säkerhet med nästa generations autobroms som automatiskt väjer för gående.

Så fungerar det

Det nya systemet ska hjälpa till att undvika att fotgängare blir påkörda i situationer där bilens automatiska inbromsning inte räcker till, t ex om hastigheten är för hög eller om fotgängaren plötsligt kliver ut framför bilen.

Systemet har en sensor som känner av om det finns en människa i körfältet framför bilen och ger en visuell varning om det finns risk för påkörning. Om föraren då inte reagerar, larmar systemet både visuellt och med ljud samtidigt som systemet bromsar in bilen. Om inbromsningen ändå inte tros räcka till för att undvika en kollision, och om det finns fritt utrymme inom körfältet, styrs bilen automatiskt undan från fotgängaren.

Väjnings-systemet
En säkrare framtid

I fjol lanserade Toyota ett autobromssystem som varnar föraren, förstärker broms­kraften och vid behov bromsar in bilen vid risk för krock med fot­gängare eller andra hinder. Det systemet ska succesivt införas i modellserier med början 2015. Därefter kommer även systemet med automatisk väjning att introduceras.

autobroms bil
Så fungerar det

Systemet ska hjälpa till i situationer där bilens automatiska inbromsning inte räcker till, t ex om hastigheten är för hög eller om fotgängaren plötsligt kliver ut framför bilen.

Systemet har en sensor som känner av om det finns en människa i körfältet framför bilen och ger en visuell varning om det finns risk för påkörning. Om föraren då inte reagerar, larmar systemet både visuellt och med ljud samtidigt som systemet bromsar in bilen. Vid behov och utrymme styrs även bilen automatiskt undan från fotgängaren.

autobroms bil

Läs mer om ...

Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense består en rad nyutvecklade aktiva säkerhetstekniska lösningar som hjälper dig att köra säkert. Säkerhet för dig och din bil Säkerhet för dig och din bil Resan genom livet är lång och i bästa fall kantad av positiva upplevelser. Toyota vill bidra till att så ska fortsätta vara fallet genom att ge dig möjlighet att färdas tryggt och säkert i vardagen såväl som mellan äventyren. Toyota och säkerhet Toyota och säkerhet Med avancerad teknik försöker vi förhindra olyckor samtidigt som vi arbetar för att förebygga och minska skador i händelse av att en olycka faktiskt sker. En säkrare framtid En säkrare framtid Automatic Highway Driving Assist, avancerad farthållning och körfältsassistans både underlättar ditt körande och gör det säkrare på vägarna.