Provkör en Toyota
Bygg din Toyota
Hitta närmaste återförsäljare!
Boka service
Min Toyota

Automatic Highway Driving Assist

en nyutvecklad säkerhetsteknik

Toyota kommer med tillkännagivandet av en nyutvecklad säkerhetsteknik.

Automatic Highway Driving Assist

Toyota har utvecklat ett helt nytt, avancerat system (AHDA) som avlastar bilföraren vid motorvägskörning genom att automatisera såväl hastighetsanpassningen till andra bilar som filkörningen. Det nya systemet ska minska både risken för olyckor och miljöbelastningen. AHDA-systemet tar inte över körningen från föraren, utan är avsett att avlasta bilföraren och därmed minska olycksrisken vid motorvägskörning.

Körning på motorväg
Automatic Highway Driving Assist

Det nya systemet AHDA avlastar bilföraren vid motorvägskörning med att automatisera hastighetsanpassningen till andra bilar och filkörningen. Systemet ska minska både risken för olyckor och miljöbelastningen. AHDA tar inte över körningen från föraren men avlastar och minskar därmed olycksrisken vid motorvägskörning.

Avancerad farthållning
Systemet bygger på trådlös radiokommunikation för självkörande bilar. Det omfattar en farthållare där bilar kommunicerar med varandra för att hålla ett säkert avstånd.

Varje bil skickar information om fartökning eller inbromsning till bilen bakom vilken anpassar sin hastighet. Genom att undvika onödiga hastighetsändringar flyter trafiken bättre vilket minskar bränsleförbrukningen vid landsvägskörning.

Körfältsassistans
Med hjälp av högupplösande kameror och mikrovågsradar regleras vid behov styrutslag, gas och broms för att ge en mjuk körning och en optimerad placering i körfältet.

Avancerad farthållning

Systemet utnyttjar teknik som Toyota har tagit fram för självkörande bilar. Det omfattar bland annat en sofistikerad farthållare där bilar kommunicerar med varandra för att hålla ett säkert avstånd till framförvarande bil. Toyotas nya system bygger på trådlös radiokommunikation mellan bilarna. Varje bil skickar information om fartökning eller inbromsning till bilen bakom som därmed utan fördröjning anpassar sin hastighet till bilen framför. Genom att undvika onödiga hastighetsändringar flyter trafiken bättre vilket påtagligt minskar bränsleförbrukningen vid landsvägskörning.

Körfältsassistans

Den nya körfältsassistansen bygger också på teknik från Toyotas projekt med självkörande bilar. Med hjälp av högupplösande kameror och mikrovågsradar regleras vid behov såväl styrutslag som gas och broms för att ge en mjuk körning och en optimerad placering i körfältet.

Läs mer om ...

Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense består en rad nyutvecklade aktiva säkerhetstekniska lösningar som hjälper dig att köra säkert. Säkerhet för dig och din bil Säkerhet för dig och din bil Resan genom livet är lång och i bästa fall kantad av positiva upplevelser. Toyota vill bidra till att så ska fortsätta vara fallet genom att ge dig möjlighet att färdas tryggt och säkert i vardagen såväl som mellan äventyren. Automatisk väjning Automatisk väjning I arbetet mot en värld där fordonskollisioner och dödsfall bland fotgängare elimineras, har Toyota tagit ett viktigt steg med nästa generations autobroms som automatiskt väjer för gående. Toyota och säkerhet Toyota och säkerhet Med avancerad teknik försöker vi förhindra olyckor samtidigt som vi arbetar för att förebygga och minska skador i händelse av att en olycka faktiskt sker.