Vinterkoll

Gör en hälsokontroll av din bil inför vintern

Ett är säkert: Det blir vinter i år också. Det betyder nya äventyr och tuffare förhållanden för dig och din Toyota. Se till att ni är väl förberedda!

I takt med att dagarna blir både kortare och kallare bjuder väglaget på allt större utmaningar och säkerheten blir än viktigare. Därför erbjuder vi oss att till en låg kostnad se över din bil inför vintern så att du kan ta dig igenom den med lugn i sinnet.

Vinterbilder

Bra att tänka på

På med vinterdäcken

Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april. Från 1 december till 31 mars är vinterdäck lagstadgat om vinterväglag råder. Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 3 mm men för ett säkert väggrepp rekommenderas 5 mm. Med rätt lufttryck får du såväl god väghållning som låg bensinförbrukning. Bra däck är dessutom en billig investering i din och dina passagerares säkerhet.

Lys upp i mörkret

Den mörka årstiden gör det extra svårt att urskilja vilken typ av fordon du möter. Ännu värre blir det om medtrafikanten bara har ett ljus. Ett klokt tips är att alltid byta ljus parvis. Har en lampa gått är sannolikheten stor att även den andra snart slocknar. Genom att byta båda får du dessutom samma ljusbild från dina lysen.

Bra sikt med ren ruta

Vintervädret ställer också större krav på din vindruta. För att din sikt ska bli optimal, inte minst på mörka vägar, måste vindrutetorkarna jobba för fullt och torkarbladen slits därför snabbare. Se därför till att du har fyllt på ordentligt med spolarvätska och var extra noga med att kontrollera och byta dina torkarblad ofta.

Spade och reflexväst

När snön vräker ner är det bra med extra utrustning i bilen. En spade i plast tar ingen plats men hjälper dig om din bil t ex blivit inplogad. Se över standardutrustningen inför vintern: spade, skrapa, snöborste, reflexväst och bogserlina.

Halkträning

Halka kommer ofta plötsligt. Svart is kallas det när du ser asfalten men inte isen. Det är lätt att missbedöma faran så öka avståndet till nästa bil. En bra idé är att förbereda dig genom att boka in en runda på en halkbana. Med övning är det lättare att behålla lugnet i en oväntad situation.

Fyll på glykol och spolarvätska som tål låga temperaturer

Motorn kräver tillräcklig mängd glykol i kylarvattnet för att klara de riktigt låga temperaturerna.

Ta det lugnt och gunga dig loss

Det kan hända den bästa av förare att man slirar eller kör ner i diket. Att spinna med däcket skapar bara mer is och gör det svårare att ta sig loss. Gunga loss bilen istället. Lägg i 2:an, gasa försiktigt och vrid på ratten. Testa nya spår. Sand, granris, aska eller annat lämpligt framför de drivande hjulen ger fäste.

Håll rätt hastighet

Tänk på att anpassa farten efter väglaget. Rätt hastighet sparar dessutom bensin och miljö. I mörkret blir omgivningen svårare att läsa av. Med extra säkerhetsavstånd, bra vindrutetorkare och rena strålkastare ökar du din säkerhet och sikt rejält.

Friskt batteri och motorvärmare

Kallstarter sliter på din bil. Redan när temperaturen går ner under 10 grader vinner du och omgivningen på att motorvärmaren står på en timme innan färd. Utsläppen från en kallstart motsvarar nära tre mils körning med varm motor. En varm motor drar dessutom mindre bränsle än en kall. En motorvärmare kan sänka bränsleåtgången med 0,7 dl per kallstart för en ordinär bil med katalysator.

Boka en vinterkoll hos din Toyotaverkstad

Regelbunden service gör att du får en bil som startar i alla väder. Boka en tid så ser vi till att din bil är startklar och säker oavsett vad termometern visar i vinter.

Skydda interiören i din Toyota från vinterns slask och smuts med ett urval av textil- eller gummimattor och en måttanpassad bagagerumsmatta.
toyota rav4 white

Låt inte vintern överraska dig igen. Förbered dig med vår Vinterkoll så att du kan koppla av och njuta av det bästa vintern har ett erbjuda.

Ta reda på mer

Säg Hej! till Kirobo Mini Säg Hej! till Kirobo Mini Nästa år startar försäljningen av vår nya personliga sällskapsrobot Kirobo Mini i Japan. Den lilla kompisen kan sitta i din handflata men talar till en början bara japanska. Service & Tillbehör Service & Tillbehör Hos Toyota hittar du allt din bil kan tänkas behöva. Toyota Verkstad hjälper dig vid skada och våra återförsäljare har originaldelar, originaltillbehör mm. Toyotas Originaldelar Toyotas Originaldelar Toyotas originaldelar upprätthåller kvaliteten på din bil och säkerställer långvarig prestanda och ro i sinnet. Toyota Bromsbelägg Bromsbelägg Med Toyotas original bromsbelägg får du hög kvalitet, konkurrenskraftigt pris och effektiv bromsprestanda under lång tid.