Ott Tänak världsmästare 2019

Tog historisk VM-titel med Toyota Yaris

TOYOTA GAZOO Racings WRC-förare Ott Tänak och hans co-driver Martin Järveoja säkrade 2019 års förar-VM och codriver-VM efter deras andraplats i Rally de España.

Ott Tänak blev den femte Toyotaföraren genom tiderna att köra hem förar-VM i och med andraplatsen i årets näst sista VM-deltävling, Rally de España. Det var första gången sedan 1994 som förar-VM togs hem av en Toyotaförare, då var det fransmannen Didier Auriol som segrade med en Toyota Celica. 2019 var det en Yaris som var snabbast av alla, och det var också den första VM-titeln för en estländsk förare.

Tänak och Järveoja kom till Spanien med sex segrar av 12 möjliga och inför den näst sista deltävlingen hade de ett försprång i VM-tabellen på 28 poäng. Rally de España är unikt i VM-serien då det är det enda rallyt i VM-serien som avgörs på blandat underlag, asfalt och grus. Duon öppnade med att vara femma totalt efter fredagens grussträckor och avancerade på lördagen till en tredjeplats då underlaget var asfalt.

/

Inför söndagen och den avslutande etappen med specialsträckor på asfalt hade Ott och Martin ett betryggande tidsavstånd till bilarna bakom sig, men de behövde fortfarande köra på topp samt sätta en bra tid på den avslutande Power Stage där bonuspoäng delas ut till de snabbaste på just den sträckan. Och de höll för pressen, och tog hem sträcksegern med en marginal på 3,6 sekunder på den 20,72 kilometer långa sträckan. Det räckte också för att avancera upp till en andraplats totalt i rallyt och titeln i Rally-VM var därmed säkrad.

För de övriga bilarna i TOYOTA GAZOO Racing så slutade Jari-Matti Latvala på femte plats och körde därmed in viktiga poäng i jakten på att försvara titeln i konstruktörs-VM, där Toyota nu är 18 poäng från toppen inför den avslutande VM-finalen i Australien i mitten på november. Kris Meeke var bra med i början av rallyt men kraschade bort sig under lördagen från möjliga topplaceringar.

/
Ott Tänak efter målgång i Rally de España 2019.

- Det är svårt att veta vad jag ska säga i det här ögonblicket. Pressen under helgen har varit på en annan nivå än tidigare. Det här har varit målet i mitt liv. Jag visste att jag inte fick göra några misstag, men ändå göra ett bra resultat för att säkra titeln. Så det var massivt tryck och det var svårt att vänja sig vid det till en början. Men i slutändan kunde jag på något sätt slappna av och köra kontrollerat.

- Jag hade en bra känsla i bilen i morse och kunde köra med en bra rytm, men Dani (Sordo) var alltid lite snabbare, så jag visste att det skulle vara svårt att säkra de poäng vi behövde på Power Stage. Jag pressade hårt och det lönade sig till slut. Jag har varit tvungen att övervinna mycket i min karriär, så det är härligt att äntligen nå det här målet. Tack till teamet, de har gjort ett fantastiskt jobb.

Teamchefen Tommi Mäkinen om Otts VM-titel.

- Det här är en historisk prestation - vi har en ny världsmästare. Det är en stor belöning till hela teamet för det hårda arbete de har gjort tillsammans med Ott och Martin under hela säsongen för att nå VM-titlarna för förare och co-driver.

- Pressen har varit stor på Ott hela helgen. Jag vet hur det är och jag inser att det är svårt för någon annan att förstå vad det betyder. Det han gjorde på Power Stage, att göra vad han behövde för att ta hem titeln, var helt fantastiskt. Andraplatsen i rallyt hjälper oss också i jakten på konstruktörsmästerskapet. Vi kommer fortfarande att ha en chans i Australien och vi kommer att göra vårt bästa för att nå det målet också.

/

Läs mer om TOYOTA GAZOO Racing

Våra GR-modeller Våra GR-modeller Toyota GR-modellerna är en serie sportbilar som bygger på kunskapen och tekniken hos TOYOTA GAZOO Racing. Upptäck körglädjen. Toyota Motorsport Motorsport Från Rally-VM till Le Mans via Dakar. TOYOTA GAZOO Racing tävlar inom motorsportens tuffaste discipliner världen över. 5 kontinenter 5 kontinenter Hur lär man sig allt om sina egna bilar? Vi har valt att under flera år låta våra ingenjörer och utvecklare köra våra modeller över fem kontinenter. Våra GR SPORT-modeller Våra GR SPORT-modeller Upptäck körglädjen som GR SPORT erbjuder. Modellerna finns i signaturfärger från Gazoo Racing som är inspirerade av Toyotas högpresterande GR-modeller. Upptäck Toyota GR SPORT.