1. Om Toyota
  2. Historia
Jag vill....

Toyotas historia

Ta del av hur det började!

Alla stora och framgångsrika företag har en sak gemensamt: Inledningsvis finns ingenting mer än en människas unika tanke och förmåga. I Toyotas fall var det Sakichi Toyoda.

Uppfinningarnas kung

Vi får gå tillbaka till 1800-talet där en fattig Sakichi växte upp i en enslig japansk by och utbildade sig till snickare. Han gjorde visserligen utmärkta vävstolar men ville mer. Han uppfann nya lösningar som förenklade det tunga arbetet för hans mor och andra väverskor: Automatiska och ångdrivna, seriekopplade vävstolar.

1893 kunde han stolt öppna Japans första fabrik för vävstolar. Han var som en egen industriell revolution. I Japan blev Sakichi Toyoda omtalad som Uppfinningarnas kung och än idag får japanska skolbarn lära sig allt om Sakichis verk. Men uppfinningar och innovationer handlar inte bara om Toyotas dåtid utan även nutid, och framför allt framtid!

Patentet som öppnade bilvärlden

Sakichi sökte ständigt nya förbättringar och lyckades skapa en mekanism som stoppade vävstolen när tråden gick av, vilket effektiviserade vävprocessen. Han fick patent på sin attraktiva uppfinning. Den engelska vävstolstillverkaren Platt Brothers köpte 1929 patentet för 100 000 pund. Ett mycket ansenligt belopp som blev grunden till en helt annan verksamhet där tråd byttes mot plåt: Toyota Motor Company grundades 1937 av Sakichis son Kiichiro.

Kiichiro var precis som sin far en uppfinnare och ovanligt vetgirig. Han gav sig iväg på långa resor till Europa och USA för att studera hur industrierna arbetade. Inte för att ta efter, utan för att göra det bättre. Kiichiro Toyoda skapade snart The Toyota Production System, som inte bara effektiviserat Toyota utan senare även bilproduktionen i USA och andra länder.

En viktig del är Just-in-Time: Istället för att tillverka så mycket som det går, tillverkas enbart så mycket som behövs. Inget resursslöseri, inga lager och ingen väntan på material. Idag är Akio Toyoda, barnbarn till Kiichiro, vd för Toyota. Oavsett om det handlar om vävstolar eller bilar har drivkraften att skapa förbättringar alltid funnits hos Toyota.

Patentet som öppnade bilvärlden

Sakichi sökte nya förbättringar och skapade en mekanism som stoppade vävstolen när tråden gick av, vilket effektiviserade vävprocessen. Den engelska vävstolstillverkaren Platt Brothers köpte 1929 patentet för 100.000 pund. Ett mycket ansenligt belopp som blev grunden till en helt annan verksamhet där tråd byttes mot plåt: Toyota Motor Company grundades 1937 av Sakichis son Kiichiro.

Kiichiro var som sin far en uppfinnare och ovanligt vetgirig. Han skapade The Toyota Production System som effektiviserat Toyota och bilproduktionen i USA och andra länder. En viktig del är att undvika att tillverka mer än som behövs, resursslöseri, lager och väntan på material.

Idag är Akio Toyoda, barnbarn till Kiichiro, vd för Toyota. Oavsett om det handlar om vävstolar eller bilar har drivkraften att skapa förbättringar alltid funnits hos Toyota.